marți, 28 ianuarie 2014

Smochine la cuptor

Ingrediente pentru 8 persoane: 16 smochine 40 g zahar de trestie20 g unt vegetal125 ml marsala secco (vin sec rosu)1 lamiie40 g de mandorle (migdale)280 g ricotta (urda sau brinza de vaci)20 Eu am facut doar jumatate de portie, deci ingredientele injumatatite. Un consiliu: smochinele trebuie sa fie mature, eu le-am cules cam verzi... Dam drumul la cuptor la 180 de grade si ne apucam de treaba. Cu un prosop umed stergem smochinele. Spalam si lamiia (a mea e cam anemica, am luat-o din copacul casei), dam prin razatoarea coaja si stoarcem zeama de lamiie. Taiem in forma de cruce smochinele, doar pina la jumatate, eu am gresit si le-am taiat cam multisor, iar cind le-am scos de la cuptor, s-au cam desfacut. Deci, le taiem doar pina la jumatatea inaltimii lor. Asezam smochinele intr-o tava pentru cuptor, a mea e transparenta si nu se prea observa ca sint in ea, iar in crestatura facuta, punem un virf de lingurita de zahar si o bucatica de unt. Varsam deasupra marsala, adaugam si coaja de lamiie, sucul de lamiie, restul de zahar si de unt. Bagam la cuptor timp de 10 minute, luind din cind in cind cu lingura sucul din tava cu care stropim smochinele. Intr-o tigaita antiaderenta, punem migdalele "feliute" si le prajim circa 3-4 minute, pina cind vor prinde culoare, dupa care le rasturnam pe o farfurie, altfel riscam sa se arda. * brinza o trecem printr-o sita (operatia asta n-am inteles-o pentru ca oricum e ca o crema) Servim smochinele caldute cu o mingiuta de ricotta, citeva migdale prajite, o lingurita din sucul lasat in tava si un firisor de miere. Un desert delicios... nu va mai spun, ca abia astept sa fac din nou... Fichi al forno 16 fichi viola40 g di zucchero di canna tipo Mascobado20 g di burro vegetale125 ml di marsala secco1 limone40 g di mandorle a lamelle280 di ricotta di latte vaccino20 g di miele* riscaldiamo il forno a 180° e puliamo con un panno bagnato i fichi. Laviamo anche il limone, grattugiamo la scorza e spremiamolo * mentre il forno arriva a temperatura, incidiamo a croce ogni fico vicino al picciolo in modo da arrivare fino alla polpa, a metà altezza, lasciadoli pero' interi alla base. Sistemiamo i fichi in una teglia da forno aprendoli leggermente dove abbiamo fatto l'incisione e all'interno mettiamo un cucchiaino di zucchero di canna e una punta di burro * versiamo tutto il marsala nella pirofila, uniamo anche la buccia grattugiata e il succo filtrato del limone, insieme al resto dello zucchero e del burro avanzati * inforniamo per 10 minuti, irrorando di quando in quando i fichi con il fondo di cottura. Nel frattempo, in una padellina antiaderente, tostiamo sul fuoco le lamelle di mandorle per 3 o 4 minuti, fino a farle diventare di un bel colore dorato * passiamo al setaccio la ricotta vaccina. Serviamo i fichi tiepidi con una quenelle di ricotta, qualche mandorla tostata, un cuchiaio di fondo di cottura e un filo di miele.

Budinca de orez cu smochine

Budinca de orez cu smochine Mult timp mi-am dorit sa gasesc smochine. Am tot cautat, chiar si in afara tarii, pana cand am gasit chiar in supermarketul de la coltul strazii. Adica la Cora :). Ce m-am mai bucurat! Am venit cu ele acasa si am trantit repede o tarta cu crema frangipane. N-am postat-o pentru ca n-am pozat-o. Si n-am pozat-o pentru ca mie nu prea mi-a placut (freak?!). Nu stiu...parca era un pic gretoasa...De la crema aia cam unsuroasa plus smochinele dulcegi, mergea bine cu o frisca langa. Nu zic ca n-am mancat-o :P. Apoi am zis sa le mai dau o sansa micutelor smochine si am tot cautat retete. Am gasit-o pe asta de la Helene Dujardin, care o are de pe Elle a Table. Deci, sa fie pentru toata lumea :). Ingredientele-s foarte la indemana si lasam la o parte si controvesata faina. De fapt, e un fel de orez cu lapte. Copt. Mai intai se incalzeste cuptorul la foc mediu (cam 180 de grade) si se pregateste o tava mai adanca (5-10 cm), lunga de vreo 40-50 si lata de vreo 30 care se acopera cu hartie de copt. Mai departe aveti nevoie de: 190 grame de orez 240 ml apa o cutie de lapte de cocos (400 ml) o pastaie de vanilie 60 grame de zahar brun 6 oua mari 10-15 smochine taiate in jumatate Intr-o oala se pun la fiert apa cu orezul, apa, jumatate din laptele de cocos si pastaia de vanilie (se curata miezul si apoi se pune impreuna cu pastaia in lapte). Focul trebuie lasat la cea mai mica intensitate, iar oala trebuie acoperita. Daca incepe sa dea pe langa lichidul, asezati capacul astfel incat o parte din oala sa fie neacoperita. Din cand in cand, amestecati bine in orez. La mine dupa primele 5 minute a inceput sa se lipeasca de oala, asa ca a trebuit sa amestec destul de des. In 20 de minute ar trebui sa fie gata. Dupa ce se opreste focul, pastaia de vanilie trebuie scoasa. Mai departe e simplu: intr-un castron se amesteca, cu un tel, ouale, restul de lapte si zaharul, peste care se adauga orezul. Compozitia se toarna in tava si se acopera cu smochine. Prajitura se coace cam 30-40 de minute pana cand se incheaga bine. Doamna Dujardin recomanda sa se manance calda, ceea ce va transmit si eu. Merge incalzita si in microunde putin, a doua zi la birou, langa o cana cu ceai :). Nu e un desert spectaculos, dar e foarte simplu si e o reinterpretare reusita a banalului orez cu lapte. Cu siguranta smochinele se pot inlocui si cu alte fructe, insa pana una alta, profitati de ele, cat inca se mai gasesc prin magazine si piete. Timp: aprox. o ora Portii: 15 Costuri: 25 ron Unde se gaseste: lapte de cocos la conserva sau la cutie de carton am vazut in Cora, Mega Image, Carrefour, de obicei la raftul cu produse internationale sau conserve. Costa in jur de 8-10 ron cutia de 400 grame.

Smochine caramelizate

Smochine Caramelizate Smochine Caramelizate (1) Toata vara mi-am promis ca voi face smochine caramelizate, dar am tot amanat si rau am facut pentru ca sunt atat de bune incat cu greu le pot descrie gustul. Asadar, pe ultima suta de metri, mi-am luat cosuletul si am plecat la vanatoare de smochine. Smochine Caramelizate (3) Am cules in jur de 38 de smochine si dupa ce m-am intors acasa, m-am apucat repede de treaba. Reteta smochinelor caramelizate chiar nu este deloc complicata si la cat de bune sunt, merita sa le incercati Ingrediente – Smochine caramelizate ◦1,400 g smochine ◦1 kg zahar ◦2 pastai de vanilie Mod de preparare ◦Pentru aceasta reteta de smochine caramelizate vom folosi smochinele intregi, perfect sanatoase si complet coapte. Este foarte important ca smochinele sa nu aiba coaja crapata. Va recomand sa mirositi fiecare smochina inainte de preparare. Daca intalnim o smochina cu un miros acru, o aruncam pentru ca poate compromite intregul preparat. ◦Spalam smochinele rapid sub un jet de apa rece si le lasam pe un servet de bucatarie sa se scurga bine dupa care le stregem cu grija. ◦Asezam smochinele una langa cealalta ( nu trebuie sa le suprapunem) intr-o cratita incapatoare. Smochine Caramelizate (4) ◦Taiem pastaile de vanilie in bucatele de 3-4 cm, le despicam pe lungime si le asezam printre smochine. Adaugam apoi tot zaharul. Smochine Caramelizate (5) ◦Le acoperim cu capac si le lasam peste noapte la frigider. ◦A doua zi, le punem pe foc mic ( eventual punem o tabla pe foc ca sa nu cumva sa se arda) si le fierbem 4 ore la foc foarte mic. ◦Dupa 4 ore vom obtine un sirop dens si auriu care dupa racire se va transforma intr-un caramel delicios. Smochine Caramelizate (2) ◦Stingem focul, lasam smochinele cca 15 minute sa se racoreasca dupa care le asezam in borcane sterilizate iar pe deasupra turnam caramelul. Inchidem borcanele, le asezam pe o carpa de bucatarie cu fundul in sus si le lasam sa se raceasca complet dupa care le punem in camara. Smochine Caramelizate (6) ◦Din caSmochine Caramelizate (1)cantitatile de mai sus am obtinut 1 borcan de 1 kg si inca vreo 6-7 smochine pe care le-am mancat cu orez cu lapte. Pofta buna!