marți, 28 ianuarie 2014

Smochine la cuptor

Ingrediente pentru 8 persoane: 16 smochine 40 g zahar de trestie20 g unt vegetal125 ml marsala secco (vin sec rosu)1 lamiie40 g de mandorle (migdale)280 g ricotta (urda sau brinza de vaci)20 Eu am facut doar jumatate de portie, deci ingredientele injumatatite. Un consiliu: smochinele trebuie sa fie mature, eu le-am cules cam verzi... Dam drumul la cuptor la 180 de grade si ne apucam de treaba. Cu un prosop umed stergem smochinele. Spalam si lamiia (a mea e cam anemica, am luat-o din copacul casei), dam prin razatoarea coaja si stoarcem zeama de lamiie. Taiem in forma de cruce smochinele, doar pina la jumatate, eu am gresit si le-am taiat cam multisor, iar cind le-am scos de la cuptor, s-au cam desfacut. Deci, le taiem doar pina la jumatatea inaltimii lor. Asezam smochinele intr-o tava pentru cuptor, a mea e transparenta si nu se prea observa ca sint in ea, iar in crestatura facuta, punem un virf de lingurita de zahar si o bucatica de unt. Varsam deasupra marsala, adaugam si coaja de lamiie, sucul de lamiie, restul de zahar si de unt. Bagam la cuptor timp de 10 minute, luind din cind in cind cu lingura sucul din tava cu care stropim smochinele. Intr-o tigaita antiaderenta, punem migdalele "feliute" si le prajim circa 3-4 minute, pina cind vor prinde culoare, dupa care le rasturnam pe o farfurie, altfel riscam sa se arda. * brinza o trecem printr-o sita (operatia asta n-am inteles-o pentru ca oricum e ca o crema) Servim smochinele caldute cu o mingiuta de ricotta, citeva migdale prajite, o lingurita din sucul lasat in tava si un firisor de miere. Un desert delicios... nu va mai spun, ca abia astept sa fac din nou... Fichi al forno 16 fichi viola40 g di zucchero di canna tipo Mascobado20 g di burro vegetale125 ml di marsala secco1 limone40 g di mandorle a lamelle280 di ricotta di latte vaccino20 g di miele* riscaldiamo il forno a 180° e puliamo con un panno bagnato i fichi. Laviamo anche il limone, grattugiamo la scorza e spremiamolo * mentre il forno arriva a temperatura, incidiamo a croce ogni fico vicino al picciolo in modo da arrivare fino alla polpa, a metà altezza, lasciadoli pero' interi alla base. Sistemiamo i fichi in una teglia da forno aprendoli leggermente dove abbiamo fatto l'incisione e all'interno mettiamo un cucchiaino di zucchero di canna e una punta di burro * versiamo tutto il marsala nella pirofila, uniamo anche la buccia grattugiata e il succo filtrato del limone, insieme al resto dello zucchero e del burro avanzati * inforniamo per 10 minuti, irrorando di quando in quando i fichi con il fondo di cottura. Nel frattempo, in una padellina antiaderente, tostiamo sul fuoco le lamelle di mandorle per 3 o 4 minuti, fino a farle diventare di un bel colore dorato * passiamo al setaccio la ricotta vaccina. Serviamo i fichi tiepidi con una quenelle di ricotta, qualche mandorla tostata, un cuchiaio di fondo di cottura e un filo di miele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu