marți, 28 ianuarie 2014

Smochine la cuptor

Ingrediente pentru 8 persoane: 16 smochine 40 g zahar de trestie20 g unt vegetal125 ml marsala secco (vin sec rosu)1 lamiie40 g de mandorle (migdale)280 g ricotta (urda sau brinza de vaci)20 Eu am facut doar jumatate de portie, deci ingredientele injumatatite. Un consiliu: smochinele trebuie sa fie mature, eu le-am cules cam verzi... Dam drumul la cuptor la 180 de grade si ne apucam de treaba. Cu un prosop umed stergem smochinele. Spalam si lamiia (a mea e cam anemica, am luat-o din copacul casei), dam prin razatoarea coaja si stoarcem zeama de lamiie. Taiem in forma de cruce smochinele, doar pina la jumatate, eu am gresit si le-am taiat cam multisor, iar cind le-am scos de la cuptor, s-au cam desfacut. Deci, le taiem doar pina la jumatatea inaltimii lor. Asezam smochinele intr-o tava pentru cuptor, a mea e transparenta si nu se prea observa ca sint in ea, iar in crestatura facuta, punem un virf de lingurita de zahar si o bucatica de unt. Varsam deasupra marsala, adaugam si coaja de lamiie, sucul de lamiie, restul de zahar si de unt. Bagam la cuptor timp de 10 minute, luind din cind in cind cu lingura sucul din tava cu care stropim smochinele. Intr-o tigaita antiaderenta, punem migdalele "feliute" si le prajim circa 3-4 minute, pina cind vor prinde culoare, dupa care le rasturnam pe o farfurie, altfel riscam sa se arda. * brinza o trecem printr-o sita (operatia asta n-am inteles-o pentru ca oricum e ca o crema) Servim smochinele caldute cu o mingiuta de ricotta, citeva migdale prajite, o lingurita din sucul lasat in tava si un firisor de miere. Un desert delicios... nu va mai spun, ca abia astept sa fac din nou... Fichi al forno 16 fichi viola40 g di zucchero di canna tipo Mascobado20 g di burro vegetale125 ml di marsala secco1 limone40 g di mandorle a lamelle280 di ricotta di latte vaccino20 g di miele* riscaldiamo il forno a 180° e puliamo con un panno bagnato i fichi. Laviamo anche il limone, grattugiamo la scorza e spremiamolo * mentre il forno arriva a temperatura, incidiamo a croce ogni fico vicino al picciolo in modo da arrivare fino alla polpa, a metà altezza, lasciadoli pero' interi alla base. Sistemiamo i fichi in una teglia da forno aprendoli leggermente dove abbiamo fatto l'incisione e all'interno mettiamo un cucchiaino di zucchero di canna e una punta di burro * versiamo tutto il marsala nella pirofila, uniamo anche la buccia grattugiata e il succo filtrato del limone, insieme al resto dello zucchero e del burro avanzati * inforniamo per 10 minuti, irrorando di quando in quando i fichi con il fondo di cottura. Nel frattempo, in una padellina antiaderente, tostiamo sul fuoco le lamelle di mandorle per 3 o 4 minuti, fino a farle diventare di un bel colore dorato * passiamo al setaccio la ricotta vaccina. Serviamo i fichi tiepidi con una quenelle di ricotta, qualche mandorla tostata, un cuchiaio di fondo di cottura e un filo di miele.

Budinca de orez cu smochine

Budinca de orez cu smochine Mult timp mi-am dorit sa gasesc smochine. Am tot cautat, chiar si in afara tarii, pana cand am gasit chiar in supermarketul de la coltul strazii. Adica la Cora :). Ce m-am mai bucurat! Am venit cu ele acasa si am trantit repede o tarta cu crema frangipane. N-am postat-o pentru ca n-am pozat-o. Si n-am pozat-o pentru ca mie nu prea mi-a placut (freak?!). Nu stiu...parca era un pic gretoasa...De la crema aia cam unsuroasa plus smochinele dulcegi, mergea bine cu o frisca langa. Nu zic ca n-am mancat-o :P. Apoi am zis sa le mai dau o sansa micutelor smochine si am tot cautat retete. Am gasit-o pe asta de la Helene Dujardin, care o are de pe Elle a Table. Deci, sa fie pentru toata lumea :). Ingredientele-s foarte la indemana si lasam la o parte si controvesata faina. De fapt, e un fel de orez cu lapte. Copt. Mai intai se incalzeste cuptorul la foc mediu (cam 180 de grade) si se pregateste o tava mai adanca (5-10 cm), lunga de vreo 40-50 si lata de vreo 30 care se acopera cu hartie de copt. Mai departe aveti nevoie de: 190 grame de orez 240 ml apa o cutie de lapte de cocos (400 ml) o pastaie de vanilie 60 grame de zahar brun 6 oua mari 10-15 smochine taiate in jumatate Intr-o oala se pun la fiert apa cu orezul, apa, jumatate din laptele de cocos si pastaia de vanilie (se curata miezul si apoi se pune impreuna cu pastaia in lapte). Focul trebuie lasat la cea mai mica intensitate, iar oala trebuie acoperita. Daca incepe sa dea pe langa lichidul, asezati capacul astfel incat o parte din oala sa fie neacoperita. Din cand in cand, amestecati bine in orez. La mine dupa primele 5 minute a inceput sa se lipeasca de oala, asa ca a trebuit sa amestec destul de des. In 20 de minute ar trebui sa fie gata. Dupa ce se opreste focul, pastaia de vanilie trebuie scoasa. Mai departe e simplu: intr-un castron se amesteca, cu un tel, ouale, restul de lapte si zaharul, peste care se adauga orezul. Compozitia se toarna in tava si se acopera cu smochine. Prajitura se coace cam 30-40 de minute pana cand se incheaga bine. Doamna Dujardin recomanda sa se manance calda, ceea ce va transmit si eu. Merge incalzita si in microunde putin, a doua zi la birou, langa o cana cu ceai :). Nu e un desert spectaculos, dar e foarte simplu si e o reinterpretare reusita a banalului orez cu lapte. Cu siguranta smochinele se pot inlocui si cu alte fructe, insa pana una alta, profitati de ele, cat inca se mai gasesc prin magazine si piete. Timp: aprox. o ora Portii: 15 Costuri: 25 ron Unde se gaseste: lapte de cocos la conserva sau la cutie de carton am vazut in Cora, Mega Image, Carrefour, de obicei la raftul cu produse internationale sau conserve. Costa in jur de 8-10 ron cutia de 400 grame.

Smochine caramelizate

Smochine Caramelizate Smochine Caramelizate (1) Toata vara mi-am promis ca voi face smochine caramelizate, dar am tot amanat si rau am facut pentru ca sunt atat de bune incat cu greu le pot descrie gustul. Asadar, pe ultima suta de metri, mi-am luat cosuletul si am plecat la vanatoare de smochine. Smochine Caramelizate (3) Am cules in jur de 38 de smochine si dupa ce m-am intors acasa, m-am apucat repede de treaba. Reteta smochinelor caramelizate chiar nu este deloc complicata si la cat de bune sunt, merita sa le incercati Ingrediente – Smochine caramelizate ◦1,400 g smochine ◦1 kg zahar ◦2 pastai de vanilie Mod de preparare ◦Pentru aceasta reteta de smochine caramelizate vom folosi smochinele intregi, perfect sanatoase si complet coapte. Este foarte important ca smochinele sa nu aiba coaja crapata. Va recomand sa mirositi fiecare smochina inainte de preparare. Daca intalnim o smochina cu un miros acru, o aruncam pentru ca poate compromite intregul preparat. ◦Spalam smochinele rapid sub un jet de apa rece si le lasam pe un servet de bucatarie sa se scurga bine dupa care le stregem cu grija. ◦Asezam smochinele una langa cealalta ( nu trebuie sa le suprapunem) intr-o cratita incapatoare. Smochine Caramelizate (4) ◦Taiem pastaile de vanilie in bucatele de 3-4 cm, le despicam pe lungime si le asezam printre smochine. Adaugam apoi tot zaharul. Smochine Caramelizate (5) ◦Le acoperim cu capac si le lasam peste noapte la frigider. ◦A doua zi, le punem pe foc mic ( eventual punem o tabla pe foc ca sa nu cumva sa se arda) si le fierbem 4 ore la foc foarte mic. ◦Dupa 4 ore vom obtine un sirop dens si auriu care dupa racire se va transforma intr-un caramel delicios. Smochine Caramelizate (2) ◦Stingem focul, lasam smochinele cca 15 minute sa se racoreasca dupa care le asezam in borcane sterilizate iar pe deasupra turnam caramelul. Inchidem borcanele, le asezam pe o carpa de bucatarie cu fundul in sus si le lasam sa se raceasca complet dupa care le punem in camara. Smochine Caramelizate (6) ◦Din caSmochine Caramelizate (1)cantitatile de mai sus am obtinut 1 borcan de 1 kg si inca vreo 6-7 smochine pe care le-am mancat cu orez cu lapte. Pofta buna!

duminică, 26 ianuarie 2014

Smochinele detoxifica organismul si cresc imunitatea

Smochinele detoxifica organismul si cresc imunitatea Ideale pentru silueta noastra, smochinele sunt si o sursa buna de magneziu, necesara functionarii sistemului nervos, dar si de vitaminele A, B, C, care intaresc imunitatea. Atentie insa, din cauza continutului de glucoza si fructoza, diabeticii au voie sa manance smochine doar cu acceptul medicului, scrie Jurnalul National. In medicina chineza, smochinele sunt folosite pentru detoxificarea organismului. Crude sau uscate, smochinele au proprietati diuretice, laxative, emoliente. In acelasi timp, aceste fructe au efect remineralizant, tonifiant datorita bogatiei de vitamine si minerale. Smochinele sunt o sursa buna de magneziu, indispensabil sistemului nervos, dar si de fier, necesar pentru formarea globulelor rosii si pentru transportul oxigenului in tesuturi. Datorita vitaminelor A, B, C, smochinele stimuleaza imunitatea si previn virozelor respiratorii. In privinta continutului de vitamine si minerale exista unele diferente intre smochinele crude si cele uscate, acestea din urma fiind in avantaj. Astfel, 100 g smochine crude contin 20 mg magneziu, 54 mg calciu, 0,6 mg fier, 240 mg potasiu. Aceeasi cantitate de smochine uscate furnizeaza 62 mg magneziu, 160 mg calciu, 2,5 mg fier, 770 mg potasiu. In acelasi timp, fibrele continute in smochine stimuleaza digestia, contribuie la eliminarea toxinelor si impiedica asimilarea grasimilor. De aceea, smochinele pot fi consumate in curele de slabire dar excluznad celelalte surse de carbohidrati .

sâmbătă, 25 ianuarie 2014

Cultura de smochin nu este chiar noua la noi in tara, este adevarat insa ca destul de rara. Potentialul unei plantatii de smochine este ridicat, dat fiind faptul ca in Europa cererea este mare. Chiar daca ar fi greu de crezut, exista soiuri de smochin care se adapteaza bine climatului tarii noastre rezistand la temperaturi scazute. De ce sa plantezi smochin: -este un bun medicament pentru tratarea bolilor care afecteaza caile respiratorii,bun laxativ, impotriva negilor si se foloseste sub forma de ceai sau se consuma fructele uscate; -rodeste destul de repede, din anul 3 de la plantare, iar in zonele mai calduroase se poate recolta de 2 ori pe an; -rodeste timp de 70 ani; -se inmulteste usor(material saditor, samanta); -se obtine o productie de aprox. 9 tone la hectar, fiecare fruct cantarind in medie 80 grame; - 1 kg fructe se poate vinde la un pret de 1,5-2 euro; Prin noi aveti avantajul de a cumpara plantele chiar si in rate, insa cel mai important este ca ratele NU implica banca si NU CONTIN COMISIOANE SAU ADAOSURI. In rate dupa cum urmeaza: exemplu pentru 1 ha , 600 plante: Avans (40%): 1195 euro tva inclus; Rata lunara (36 luni): 51 euro tva inclus In cazul in care doriti infiintarea plantatiei de smochin cu banii jos, pretul total este de 2990 euro tva inclus, pentru 600 plante smochin necesare pentru 1 hectar. Este timpul ca agricultorul roman sa-si valorifice terenurile intr-un mod occidental dar mai ales profitabil. Vindem plante de smochin care cresc fara probleme la noi in tara. Dimensiune plante: 30 cm Preturile sunt: 10 buc 100 euro 20 buc 160 euro 50 buc 350 euro 100 buc 600 euro 600 buc 2990 euro = un hectar Pentru comenzi scrieti email la: flo23n@yahoo.com tel: 0768499072
Cultura de smochin nu este chiar noua la noi in tara, este adevarat insa ca destul de rara. Potentialul unei plantatii de smochine este ridicat, dat fiind faptul ca in Europa cererea este mare. Chiar daca ar fi greu de crezut, exista soiuri de smochin care se adapteaza bine climatului tarii noastre rezistand la temperaturi scazute. De ce sa plantezi smochin: -este un bun medicament pentru tratarea bolilor care afecteaza caile respiratorii,bun laxativ, impotriva negilor si se foloseste sub forma de ceai sau se consuma fructele uscate; -rodeste destul de repede, din anul 3 de la plantare, iar in zonele mai calduroase se poate recolta de 2 ori pe an; -rodeste timp de 70 ani; -se inmulteste usor(material saditor, samanta); -se obtine o productie de aprox. 9 tone la hectar, fiecare fruct cantarind in medie 80 grame; - 1 kg fructe se poate vinde la un pret de 1,5-2 euro; Prin noi aveti avantajul de a cumpara plantele chiar si in rate, insa cel mai important este ca ratele NU implica banca si NU CONTIN COMISIOANE SAU ADAOSURI. In rate dupa cum urmeaza: exemplu pentru 1 ha , 600 plante: Avans (40%): 1195 euro tva inclus; Rata lunara (36 luni): 51 euro tva inclus In cazul in care doriti infiintarea plantatiei de smochin cu banii jos, pretul total este de 2990 euro tva inclus, pentru 600 plante smochin necesare pentru 1 hectar. Este timpul ca agricultorul roman sa-si valorifice terenurile intr-un mod occidental dar mai ales profitabil. Vindem plante de smochin care cresc fara probleme la noi in tara. Dimensiune plante: 30 cm Preturile sunt: 10 buc 100 euro 20 buc 160 euro 50 buc 350 euro 100 buc 600 euro 600 buc 2990 euro = un hectar Pentru comenzi scrieti email la: flo23n@yahoo.com tel: 0768499072

Inghetata de vanilie cu smochine in sirop

Inghetata de vanilie cu smochine in sirop, la care am visat de cand m-am intors acasa!!!!!!
Asa ca acum, odata cu cruda ancorare in realitate :P, nu-mi mai ramane altceva de facut decat sa pun in practica bunatatile pe care am avut sansa sa le gust in minunata Grecie…
Prima reteta, asadar, cu iz de Grecia, este aceasta delicioasa inghetata, cu bucatele de smochine, asta ca sa urmez intocmai modelul la care am poftit atata: Vacanta in Grecia (uitati-va mai pe la sfarsitul postarii, unde apar doua cornete, apetisante si-mbatate de soare).
Nu aveti nevoie decat de o portie de inghetata de vanilie sau frisca si de smochine in sirop, sau de alte fructe care plutesc in sirop, ori din dulceata. Va spun asta, deoarece, din pacate, nu cred ca o sa gasiti asa ceva la noi…
…cu nuci din dulceata de nuci verzi ar merge de minune!!!!!!!!!!!!!!!

Se toarna si-un pic de sirop din borcan, ca sa avem pentru ornat :P
Se taie fructele in bucatele si se adauga inghetatei:
Se amesteca totul bine si se repune la congelator, pentru cca. o ora, doua, pentru ca gusturile sa se imprieteneasca :P, si-apoi se serveste!!!
Aveti grija la soarele arzator care are mereu impresia ca e si el invitat la petrecere :)))))
Nu va pot exprima in cuvinte cat de buna este!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :)
In momentul servirii, puteti trasa cateva dungi delicioase de sirop deasupra fiecarei cupe ;)
Smochinul (Ficus carica) este un arbore mic sau un arbust din familia Moraceae, una din numeroasele specii ale genului Ficus. Originar din Asia sud-occidentală, crește sub formă sălbatică și în zona Mării Mediterane.
De mărime mică (4 m înălțime) și puțin pretențios la calitățile terenului, creșterea lui este lentă. Frunzele sunt căzătoare, de 12–25 cm lungime și 10–18 cm lățime, foarte lobulate, formate din 3–5 lobi, scoarța este netedă și de culoare gri.
Produce fructe de formă conică. Smochinii cresc sălbatic pe terenuri stâncoase și ziduri ,unde alte plante dificil pot să crească. Creșterea rădăcinilor produce mișcarea solului unde sunt situate. Smochinul produce un latex iritant (suc lăptos).
Unii smochini sunt reflorescenți, produc două recolte anual, una în primăvară și alta la sfârșitul verii.

Tipuri

Smochinii sunt de 3 feluri: smochini polenizați de viespea Blastophaga, cei de San Pietro (prima recoltă se face fără polenizare, iar a doua necesită polenizare de către viespea Blastophaga) și smochinii dioici — smochini care fac fructe fără polenizare.
Smochinii fac uneori chiar 3 recolte pe an. Pot trăi până la vârsta de 80 de ani.

Istorie și specii cultivate

Fructele smochinului sunt clasificate după varietăți și anotimpuri: smochine albe, smochine regină, smochine negre și de primăvară. Smochinul a fost printre primele plante cultivate de om. Un articol în revista Science descrie descoperirea a nouă smochini fosilizați, datați în jurul anilor 9400-9200 î.Hr., în așezarea neolitică Gilgal I, în Valea Iordanului. Datorită faptului că smochinii sunt de tipul partenocarpio, fac parte din speciile domestice.
Descoperirea așază domesticirea smochinului înaintea grâului, orzului și legumelor, ceea ce poate fi primul caz cunoscut din agricultură.
Pe măsură ce migrația umană s-a extins, omul a transportat arborele în afara ariei sale naturale, reprezentând o importantă sursă alimentară.
Fructe de smochin
În funcție de specie,fructele pot avea culoarea:neagră,roșie,galbenă,mov,verde și maro.
În România, cele mai recomandate soiuri sunt cele care fac fructe roșii,galbene și verzi,deoarece acestea au timp să se coacă în România. Specia cu fructe verzi poate face 3 recolte pe an, cea cu fructe galbene 2 recolte pe an și cea cu fructe roșii 2 recolte pe an.[necesită citare]

Aspecte culturale ale smochinului

În antichitate

În mitologia greacă, zeul Apollo, însetat fiind, a trimis un corb să-i aducă, într-o cupă, apă de la râu. Văzând un smochin și ispitit de fructele acestuia, corbul se așeză în copac și a așteptă ca fructele să se coacă. Știind că întârziase mult și că va fi pedepsit pentru aceasta, corbul se gândi să recurgă la o stratagemă: luă apă în cupă și, în același timp, prinse un șarpe care se găsea pe malul râului. Întors la Apollo, îi dădu apa și folosi sarpele ca o scuză a întârzierii sale. Dând pe față minciuna corbului, furios Apollo aruncă corbul, șarpe și cupa în cer, unde acestea se transformară în constelațiile Corbul, Hidra și Cupa.
În Roma antică, smochinul era considerat un arbore sfânt pentru că, în mitul fundației, Romulus și Remus au fost alăptați de lupoaică sub un smochin.

Smochinii în Biblie

În cartea genezei (3:7), după căderea în păcat Adam și Eva își acoperă goliciunea cu frunze de smochin. Smochinul este amintit în Biblie și în Noul Testament, în evanghelii, cât și în Vechiul Testament, mai ales în Cântarea Cântărilor („Se pârguiesc florile în rodieri și roadele în smochini”).

Smochinul în Coran

Unul din capitolele Coranului este numit după smochin iar fructele sunt, de asemenea, menționate de nenumărate ori, profetul Mohamed considerându-le coborâte din Paradis deoarece „(...) fructele paradisiace nu au sâmburi (...)”.

În alte culturi

Buddha a atins iluminarea sub copacul Bodhi, un bătrân smochin sfânt (Ficus religiosa).
Smochinul indian, Ficus bengalensis, este arborele național al Indiei.
 
 Sursa :  wikipedia

Smochini De Vanzare