Ingrediente: 1 kg smochine, 2 kg zahar, 6 l apa, 3 lamii, 10 g drojdie de bere (facultativ).
Mod de preparare: Smochinele se trec prin
masina de tocat si se pun intr-o damigeana de 10 l.Zaharul se dizolva in
3 l apa, se adauga sucul de la o lamiie si se lasa sa fiarba 10
minute;apoi se raceste cu restul de apa si se toarna peste smochine,
impreuna cu zeama de la celelalte lamii (cca 100 ml suc) si coaja
intreaga de la o lamiie (ca sa capete gust putin amarui).Drojdia se
freaca cu o lingurita de zahar, pina ce se lichefiaza , apoi se dilueaza
cu putina apa si se adauga in damigeana.Se poate lasa sa fermenteze mai
incet, numai cu drojdiile salbatice din aer si de pe smochine, ca sa nu
capete gust de dospit.Damigeana se astupa cu dop de fermentatie si se
lasa la temperatura camerei (18-20 grade celsius), ca vinul sa
fermenteze 5-6 saptamini, agitindu-l odata zilnic.Dupa ce s-a limpezit
bine, se trage in sticle.Sticlele se astupa cu dopuri si se pastreaza la
rece.Peste drojdia de vin ramasa se pot pune 6 l apa, 2 kg de zahar si
zeama de la 2-3 lamii (zaharul se fierbe 10 minute impreuna cu jumatate
din cantitatea de apa si cu zeama de la o lamiie, apoi se amesteca cu
restul de apa rece si cu zeama celorlalte lamii).Vinul se lasa sa
fermenteze 2-3 saptamini, agitindu-l odata zilnic, pina cind se
limpezeste bine, apoi se trage in sticle, sau vinul din seria I se
amesteca cu cel din seria II, pentru a se obtine un vin de calitate mai
buna, cu mult alcool.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu