joi, 20 martie 2014

Un smochin in ghiveci

Un smochin in ghiveci
Smochinul (Ficus carica) este un pom fructifer inalt de 3-4 metri, originar din Orientul Mijlociu si bazinul Mediteranei. Desi face parte din vegetatia specifica regiunilor mai calde, smochinul poate fi cultivat si in Romania, in regiunile in care temperaturile nu sunt foarte scazute iarna. O solutie este un smochin in ghiveci, pe care sa-l poti muta in locuri mai calde, in timpul sezonului rece, sau chiar in casa, daca ai loc.
 smochine in ghiveci
Citeste si: Catina de gradina
Un smochin in ghiveci  creste sub forma unei tufe inalte. Il poti modela astfel incat sa ia o forma frumoasa si practica. Cand ii tai lastarii, trebuie sa ai grija sa nu iti pui mana la ochi sau la gura, pentru ca seva plantei este toxica. Frunzele de smochin sunt palmate, late, cu petiolul lung, cu perisori pe ambele parti. Florile sunt verzi si se autopolenizeaza, in cazul varietatilor de smochin cultivat.
Citeste si: 3 sfaturi pentru gradina in septembrie
Pomul are nevoie de multa lumina pentru a face fructe si a duce la maturitate fructele si are nevoie de caldura, temperaturi constante in cursul sezonului rece, din octombrie pana in aprilie si de multa apa.
Un smochin in ghiveci are nevoie de un vas mare. Ghiveciul in gradina trebuie plasat langa un perete, sau intr-o zona in care trebuie ferit de curentii de aer.
Citeste si: Aronia, arbustul minune
Un smochin in ghiveci, vara trebuie protejat de caldura excesiva la nivelul vasului in care se afla pentru ca smochinului nu ii place sa i se incalzeasca pamantul in jurul radacinilor sau sa sufere de uscaciune. Trebuie udat cu atentie, astfel ca nu trebuie sa aiba pamantul uscat, dar nici nu trebuie sa lasi apa sa balteasca.
Un smochin in ghiveci creste mult mai incet decat cel din gradina. O solutie este sa schimbi vasul o data in fiecare an, sa-l fertilizezi si tai cu atentie, cel mai bine toamna, dupa ce culegi fructele.
Citeste si: Lamaiul. Cum il cresti in casa
Este riscant dar il poti multa din ghiveci in pamantul din gradina, si invers mai ales in primi doi-trei ani de viata, cand este mai mic. Muta-l cu tot cu pamantul din jurul radacinilor, fara sa le scuturi, pentru ca atunci se adapteaza usor.

marți, 11 martie 2014

Vin din Smochine

Ingrediente: 1 kg smochine, 2 kg zahar, 6 l apa, 3 lamii, 10 g drojdie de bere (facultativ).

Mod de preparare: Smochinele se trec prin masina de tocat si se pun intr-o damigeana de 10 l.Zaharul se dizolva in 3 l apa, se adauga sucul de la o lamiie si se lasa sa fiarba 10 minute;apoi se raceste cu restul de apa si se toarna peste smochine, impreuna cu zeama de la celelalte lamii (cca 100 ml suc) si coaja intreaga de la o lamiie (ca sa capete gust putin amarui).Drojdia se freaca cu o lingurita de zahar, pina ce se lichefiaza , apoi se dilueaza cu putina apa si se adauga in damigeana.Se poate lasa sa fermenteze mai incet, numai cu drojdiile salbatice din aer si de pe smochine, ca sa nu capete gust de dospit.Damigeana se astupa cu dop de fermentatie si se lasa la temperatura camerei (18-20 grade celsius), ca vinul sa fermenteze 5-6 saptamini, agitindu-l odata zilnic.Dupa ce s-a limpezit bine, se trage in sticle.Sticlele se astupa cu dopuri si se pastreaza la rece.Peste drojdia de vin ramasa se pot pune 6 l apa, 2 kg de zahar si zeama de la 2-3 lamii (zaharul se fierbe 10 minute impreuna cu jumatate din cantitatea de apa si cu zeama de la o lamiie, apoi se amesteca cu restul de apa rece si cu zeama celorlalte lamii).Vinul se lasa sa fermenteze 2-3 saptamini, agitindu-l odata zilnic, pina cind se limpezeste bine, apoi se trage in sticle, sau vinul din seria I se amesteca cu cel din seria II, pentru a se obtine un vin de calitate mai buna, cu mult alcool.

miercuri, 5 martie 2014



Practicam cele mai mici preturi de pe piata.
Garantam seriozitate, promtitudine, eficienta si...
Cele mai mici preturi. 0768499072 0730754382